De la extaz la agonie

Duminica trecută, întorcându-ne spre casă, zărim o mașină cu numere de România, fix în fața noastră.

Când am văzut-o parcă îmi venea să sar de pe scaun de bucurie. (măcar dacă aș putea sări…)

Apoi ne-am vorbit să facem cumva, să le facem măcar un semn sau să le aruncăm un salut în zbor.

Nici nu apucăm să ne bucurăm bine, că începe șocul.

Eram în zona unui tunel și vedem că șoferul circulă când pe banda lui, când intră pe cealaltă bandă, pe contrasens.

Ne întrebam ce se întâmplă oare? Chiar o fi începător? Dar cum să conduci așa? Sau poate o fost doar neatent puțin șoferul.

Ne bucurasem că nu venise nici o mașină din sens opus și nu s-a întâmplat nimic grav.

După ce am ieșit din tunel a început adevăratul show. Afară începuse să se întunece.

Se pare că nu era deloc o „mică neatenție a șoferului”, ci chiar era ceva necurat la mijloc. Șoferul era sigur beat criță.

Au început să vină mașini din sens opus, iar românul continua să conducă când pe sensul lui de mers, când pe sens opus. Inima și stomacul mi se strânseseră mici-mici, ca un purice. Mă luase deja tremuratul.

Începusem să strig prin mașină „Nu! Nu!”, „Nu, Doamne! Doamne, nu!”. Șoferii care veneau din față frânau. Românii reușeau să se reîncadreze pe sensul lor.

La un moment dat am zis să o lăsăm moale, să ne îndepărtăm de ei, că nu mai suportam să vad situația asta și îmi era o frică teribilă în fiecare secundă, că vor omorî niște oameni nevinovați.

Chiar înainte de intrarea în localitatea noastră, au oprit pe o bandă care ducea spre dreapta, care nu prea îi circulată.

Habar nu am de ce au oprit. Ori și-au dat seama că erau pe un drum greșit, ori careva din mașină și-a dat seama de situația în care s-a ajuns…

Noi am oprit brusc, cu vreun metru mai în față decât erau ei, ei au venit puțin mai în dreptul nostru. Aveau și geamul deschis la mașină.
Am reușit să le strig 3 propoziții pe geam.

Șoferul se uita mirat la mine, se întoarce spre colegul din dreapta și face un gest cu mâna, fără să scoată vreun cuvânt, de parcă era nedumerit.

Erau niște bărbați la vreo 40 de ani, 40 și ceva. Niște oameni inconștienți, care au pus viața multor oameni în pericol. Oameni care nu înțeleg că nu au voie să se urce la volan dacă consumă alcool.

La fel ca ei sunt alții care nu înțeleg că nu au voie să conducă cu viteză, să butoneze telefonul sau să facă live-uri în timp ce conduc.

Azi am citit încă o știre în care o femeie nevinovată a murit din cauza unui astfel de șofer inconștient, iar fiica ei este în stare critică. Femei care au circulat regulamentar și un nenorocit a intrat în ele pe contrasens.

Treziți-vă oameni buni!

Până când vor mai trebui să moară oameni nevinovați din cauza lor/noastra?